Blog

Luni, 21 Septembrie 2015 00:00

Marketingul prin continut (content marketing)

Scris de 
Parerea ta
(1 Vot)

Marketing-ul prin continut este procesul de marketing și de afaceri pentru crearea și distribuirea de conținut relevant și valoros pentru a atrage, a dobândi și a pastra un public țintă clar definit și înțeles - cu obiectivul de a intreprinde afaceri profitabile cu clientii.

Strategia de content marketing

O strategie de content marketing poate fi benefica pe toate canalele media (print, online, în persoană, pe mobil, social, etc.), poate fi folosita  la orice etapa a procesului de cumparare (sau la toate etapele acestuia), de la strategiile orientate spre captarea atenției și pana la strategiile de reținere si de fidelizare a clientului, și  trebuie să includă mai multe grupuri de cumpărare.

Content marketing-ul este comparabil cu ceea ce companiile mass-media fac ca si afacere de bază, cu excepția faptului că în loc de conținut plătit sau de sponsorizari, brandurile isi definesc succesul de cele mai multe ori prin vânzarea mai multor produse sau servicii.

Content marketing-ul se bazeaza mai mult pe a avea decat pe a contracta surse media. Este un proces de marketing pentru a atrage și păstra clienții, prin crearea în mod constant de conținut, cu scopul de a schimba sau îmbunătăți un comportament de consum.

Pe intelesul meu, ce este mai exact Content Marketing-ul?

Etapele marketingului prin continut

Pe scurt, în loc sa faci publicitate produselor sau serviciilor tale, preferi sa oferi  informații relevante, care fac cumpărătorul brand-ului tau mai inteligent. Esența acestei strategii de conținut este convingerea că, dacă noi, ca întreprinderi, furnizam informații valoroase si coerente cumparatorilor, ei în cele din urmă ne vor recompensa cu achizitiile și loialitatea lor.

Practic, content marketing-ul reprezinta arta de a comunica cu actualii si potentialii clienti fara a vinde.

Am într-adevăr nevoie sa stiu despre o altă formă de marketing?

Cu siguranta! Consumatorii nu mai tin cont de metodele traditionale de marketing. Dețin tool-uri care ii ajuta sa ignore publicitatea platita (ex. AdBlocker), ignora de multe ori reclamele din revista, iar acum au devenit atât de concentrati pe online surfing, incat isi pot lua informațiile necesare din online, fără ca macar sa bage in seama banerele sau butoanele de publicitate (făcându-le irelevante). Specialistii de marketing inteligenti inteleg ca marketingul traditional devine din ce in ce mai putin eficace cu fiecare minut si ca trebuie sa existe o cale mai buna. Liderii de opinie și experții de marketing din întreaga lume, inclusiv adeptii lui Seth Godin și sute de gânditori de top din marketing, au ajuns la concluzia că aceasta forma de content marketing nu reprezinta doar viitorul, ci si prezentul.

Cine foloseste content marketing-ul?

Content marketing-ul este folosit de catre unele dintre cele mai mari organizatii de marketing din lume, printre care se afla si P&G, Microsoft, Cisco Systems si John Deere. Este, de asemenea, dezvoltat si folosit si de catre intreprinderile mici de pe glob.
Conform studiilor din domeniu, aproximativ 9 din 10 specialisti in marketing folosesc content marketing-ul indifferent de marimea companiei sau a industriei din care face parte. Continutul util ar trebui sa fie la baza strategiei de marketing.

Continutul este prezentul si viitorul marketingului

Du-te înapoi și citeste definiția content marketing-ului încă o dată, dar de data aceasta elimina cuvintele „relevant” și „valoros”. Asta este diferenta dintre content marketing si alte informatii irelevante primite de la unele companii care incearca sa iti vanda „chestii”. Companiile ne trimit informatii tot timpul – doar ca de cele mai multe ori nu sunt nici relevante, nici valoroase (le poti spune „spam”). Asta este ceea ce face content marketing-ul atat de intrigant în mediul de astăzi unde se trimit mii de mesaje de marketing per persoană, pe zi. Un content marketing bun face o persoana sa se opreasca, sa citeasca, sa gandeasca si sa se comporte diferit.

Marketingul este imposibil fara a avea un continut bun

Indiferent de ce tip de tactici de marketing utilizezi, content marketing-ul ar trebui să fie parte a procesului, nu ceva separat. Conținutul de calitate este parte a tuturor formelor de marketing:
•    Marketingul pe retelele de socializare: Strategia de content marketing vine înainte de strategia de social media.
•    SEO: Motoarele de cautare recompenseaza numai site-urile care publica continut de calitate si consistent.
•    PR: Strategiile de PR de success sunt cele care abordeaza probleme de care sunt interesati cititorii si nu cele de care sunt interesate companiile.
•    PPC: Pentru ca PPC-ul sa functioneze ai nevoie de un continut foarte bun in spate.
•    Inbound Marketing: Continutul este “cheia” pentru a atrage trafic si oportunitati.
•    Strategia de conținut: Strategia de continut face parte din majoritatea strategiilor de content marketing.

Strategie content marketing


Conform studiilor efectuate de Roper Public Affairs, 80 la suta din cei care iau decizii de afaceri prefera sa obtina informatii despre o companie dintr-o serie de articole decat dintr-o reclama. Saptezeci la suta spun despre content marketing ca ii face sa se simta mai aproape de compania sponsorizata, in timp ce 60 la suta spun ca acest continut  îi ajută să ia decizii mai bune in legatura cu produsele.

Gândeste-te la acest lucru - ia ultimul produs sau serviciu achizitionat in urma unei campanii de marketing si analizeaza de ce tip de marketing ai fost atras: cel clasic prin reclame si bannere agresive sau de un articol, un review sincer despre acel produs?

Cum ar fi daca toti clienții tai ar astepta cu nerăbdare să primească noi informatii despre produsele tale?
Cum ar fi daca atunci cand primesc aceste informatii via print, e-mail, website sa petreaca 15, 30, 45 de minute vizualizandu-le/uitandu-se peste ele?

Citit 21904 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 10:29
Daniel Chiriceanu

Fondator al platformei Fresh Content, Daniel are la activ mai multe proiecte bazate pe continut de calitate, printre care si CeSaVezi.ro.

Login pentru a posta comentarii

Ebook

Downloadeaza gratuit ebook-uri

Scriu pe blog

  • Fondator al platformei Fresh Content, Daniel are la activ mai multe proiecte bazate pe continut de calitate, printre care si CeSaVezi.ro.

  • Blogerita de mai multi ani in online-ul romanesc, Loreta este experta noastra in continut text de calitate.

  • Specializata in Business Management, Otilia ofera consultanta si sfaturi pentru dezvoltarea afacerilor online.