Blog

Miercuri, 07 Octombrie 2015 00:00

Videoclipuri si filmulete explicative - cum sa le faci ieftin

Scris de 
Parerea ta
(1 Vot)

Videoclipurile explicative sunt foarte eficiente atunci cand sunt facute cum trebuie. Dacă stii pe cine sa angajezi pentru a il produce, el nu trebuie sa coste 2000 Euro - noi l-am facut pe al nostru cu 20 Euro utilizand freelanceri din platforma FreshContent si gestionand noi proiectul. Iata toate sfaturile de care ai nevoie pentru a crea un filmulet explicativ care sa atraga.

Cand scrii scenariul filmuletului axeaza-te pe problema pe care o rezolvi pentru clientii tai in principal si lasa pe plan secund caracteristicile si beneficiile a ceea ce vinzi! De asemenea, incearca sa fii scurt si la subiect, pastrand durata sub un minut.



Le-ai vazut pe diferite site-uri, sunt scurte si nu de lasa sa le opresti pana cand nu ajung la final. Sunt acele filmulete explicative care te tin lipit de ecran si care iti explica intr-un mod haios si practic cum poti rezolva probleme complicate.

Ce sunt video-urile explicative

Videoclipurile explicative sunt la moda acum, deoarece acestea iti permit să livrezi o cantitate mare de informații într-un format de dimensiuni mici. Publicul apreciază acest lucru - ei economisesc timp, in plus ei dobandesc o înțelegere mai completă a ceea ce le oferă.

Insa aceste filmulete animate functioneaza daca sunt facute cum trebuie. Un videoclip prost conceput poate avea efecte adverse, lăsând privitorul confuz și demotivat.

Cat costa un videoclip explicativ

Există in piata multe companii de publicitate care sunt gata sa iti faca de la zero un proiect de acest gen. Unele dintre ele sunt foarte bune, insa toate au un lucru in comun - sunt foarte scumpe.

Am facut un mic research pe piata din Romania si preturile variaza de la 800 la 1500 Euro pentru un videoclip de 1 minut. Acest pret este oarecum de inteles deoarece agentiile de publicitate au cate un departament separat pentru fiecare proces creativ:

-studii de cercetare a pietei
-creatie script / poveste
-inregistrare voce
-design si identitate vizuala
-productie video
-masterizare audio
-publicitate si marketing

Atunci cand agentia vine cu un asemenea pachet de servicii pretul este de inteles sa fie pe masura. In plus au de platit si salariile a cel putin 10 oameni. Insa, coordonandu-ti singur proiectul nu trebuie sa platesti salariul nimanui (decat al tau), externalizand serviciile pe care nu le poti acoperi (productie video, inregistrare voce), vei ajunge la niste costuri de maxim 30-40 de Euro. Iata cum.

Sarcinile și responsabilitățile tale ar trebui să fie:

Proiect de cercetare - poti face acest lucru
Script și creatie - poti face acest lucru
Inregistrare voce - externalizata
Identitate vizuala si design - externalizat
Productie video - externalizat
Productie audio - externalizat
Publicitate si marketing - poti face acest lucru

Găseste un freelancer pe Productie Video Explicativ

Acesta este primul pas. Odată ce l-ați găsit el se va ocupa de partea de identitate vizuala si design, productie video si productie audio.

Poti alege un freelancer cu experienta din platforma Fresh Content - categoria : VIDEO EXPLICATIV. E usor sa vezi ce a mai lucrat, in cat timp a terminat proiectele si ce parere au cei care au lucrat cu el.

O alta varianta este sa cautati un freelancer pe Google, asigura-te ca pe site-ul lui gasesti un portofoliu real si pareri ale clientilor verificabile.

6 Pasi ca sa creezi un script / poveste care sa atraga

1. Lasa pentru putin deoparte videclipul si gandeste-te la compania ta (sau serviciul pe care il oferi). Pune-te în locul audientei tale, al clientilor tai. Apoi intreaba-te, care-i problema pe care o rezolv eu pentru clientii mei? Dacă ai înțeles această problemă și necesitatea pe care o provoacă, atunci poți crea un script convingător.

2. Incepe script-ul prin a spune o poveste despre cineva care are o problema (da, poți inventa această persoană). Aceasta persoana trebuie sa vorbeasca, pentru inceput, despre problema identificata la punctul 1. Arată cât de mare este problema, cât de frustrant este de a avea această problemă, cât de multi bani costă să aibă probleme, cât de mult timp se irosește.

Clientii ascultă cand te vad vorbind despre o problemă reală cu care se confruntă. Ei devin curiosi, anticipând că vei dezvălui o soluție pentru această problemă! Și, desigur, o vei face.

O treime sau un sfert din script ar trebui sa cuprinda acest pas.

3. Prezinta compania, serviciul, produsul ca o solutie pentru problema. Continua povestea cu persoana care a avut problema. Discutați despre cât de ușoara e viața ei acum, deoarece folosește soluția ta. Câți bani sau timp economiseste? Cât de fericit este? Încerca sa cuantifici rezultatele in numere reale, sau lucruri palpabile.

IMPORTANT la acest pas concentreaza-te mai mult asupra beneficiilor decât asupra caracteristicilor serviciului sau produsului. Clientii tai care au problema nu dau doi bani pe caracteristicile tale, lor le pasa doar de beneficiile lor (da, este adevarat!).

4. Explica-le secretul beneficiilor tale fara a-l vinde agresiv. Dupa ce le arati toate beneficiile soluției, publicul va avea câteva întrebări și poate unele îndoieli. Nu vei putea să le răspunzi la toate aceste întrebări în acest moment. Cu toate acestea, ar trebui să atingi scurt macar un punct referitor imaginea de ansamblu a modului în care poți face toate acestea pentru ei.

EXEMPLU Alege o calitate de-a ta si dezvalui-o ca pe un secret. Poate folosesti o tehnologie noua, inovatoare, sau o parte a serviciului este oferita doar de tine, sau cat de serios esti cu clientii tai, ce apreciaza ei cel mai mult la tine.

5. Încheiați script-ul prin revizuirea celor mai importante 3 lucruri comunicate. Acestea sunt (1) problema, (2) beneficiul soluției și (3) ingredientul secret (de ce tu?).

6. Includeți un apel la acțiune (call to action) la sfârșitul lui script-ul. Acest videoclip va fi, probabil, pe pagina dvs. de pornire sau pe paginile dvs. de destinație. S-ar putea de asemenea distribui pe internet asa ca nu rata această ocazie pentru a spune publicului cum să obțina soluția ta! Inscrie-te acum! Creați un cont gratuit! Cumpara! Contacteaza-ne!

Durata videclipului explicativ

Am văzut videoclipuri explicative de 30 de secunde dar și de 2 minute și 30 de secunde. Practic, vrei ca video-ul explicativ să fie cât mai scurt posibil. Dacă puteți comunica totul în 30 de secunde, nu te complica. Daca trebuie sa fie de 1 minut, nu e nici o drama insa ai grija sa nu arunci prea multe informatii care sa deruteze audienta.

Pentru a condensa script-ul, trece în revistă punctele de mai sus cu privire la crearea script-ului. Beneficiile sunt de obicei mai ușor de explicat rapid și vine mai ușor pentru oameni să le înțeleagă. Caracteristicile și procesele sunt lungi și utilizatorii vor deveni plictisiti cu ușurință.

Alegerea vocii de fundal (daca doresti)

Sunt freelanceri care pot lucra un videoclip fara voce, care sa poate atrage aproape la fel de mult precum cel cu voce. Ei pot insera caricaturi sau pot folosi un marker animat prin care pot scrie mesajele ca pe un whiteboard.

Daca alegi o voce, trebuie neaparat sa alegi una profesionista. Pe langa calitatea vocii, este obligatioriu sa fie inregistrata profesionist, la calitate de studio.
Vocea trebuie sa se potriveasca cu scriptul ales, asadar dupa inregistrarea vocii, acesta trebuie trimisa freelancerului care se ocupa de partea de editare video.
Producatorul video va crea scene, le va potrivi cu vocea din fundalul filmuletului, și apoi poate adauga efecte sau chiar o melodie de fundal care sa aduca un plus.

Freelancerii care inregistreaza voci pot fii gasiti in Platforma Fresh Content, la categoria DUBLAJ VOCAL.

Finalizarea filmuletului explicativ

În acest moment, vei dori să-l urmăresti de mai multe ori. Un feedback mult mai relevant poti primi de la cineva care nu a fost implicat deloc in procesul de productie (sau care nu știe încă despre compania ta). Acesta va oferi o perspectivă nouă și vei știi dacă anumite părți sunt prea confuze. Cu cat mai multe pareri cu atat mai bine.

Voi ce alte tehnici ati aplicat in crearea filmuletului vostru? Ce probleme au aparut pe parcurs?

Citit 189048 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 12:17
Daniel Chiriceanu

Fondator al platformei Fresh Content, Daniel are la activ mai multe proiecte bazate pe continut de calitate, printre care si CeSaVezi.ro.

Media

Login pentru a posta comentarii

Ebook

Downloadeaza gratuit ebook-uri

Scriu pe blog

  • Fondator al platformei Fresh Content, Daniel are la activ mai multe proiecte bazate pe continut de calitate, printre care si CeSaVezi.ro.

  • Blogerita de mai multi ani in online-ul romanesc, Loreta este experta noastra in continut text de calitate.

  • Specializata in Business Management, Otilia ofera consultanta si sfaturi pentru dezvoltarea afacerilor online.