Blog

Luni, 03 August 2015 00:00

12 sfaturi pentru a scrie perfect un articol de blog

Scris de 
Parerea ta
(0 voturi)

Scrierea blog post-urilor eficiente poate fi o provocare pentru noii scriitori online. Chiar si scriitorii cu experiență online pot beneficia de pe urma acestor sfaturi eficiente.  Iata 12 strategii cheie pentru a scrie un articol de blog perfect care sa impresioneze clientii si sa ajunga la rezultatele dorite.

Important! Sfaturile de mai jos sunt orientative si sunt bazate pe experiente personale. Cu toate acestea, instrucțiunile clientului sunt intotdeauna mai importante decat aceste sfaturi generalizate. Dacă există un conflict între instrucțiunile clientului și sfaturile de mai jos, alege fie sa incerci sa-i schimbi viziunea, fie sa indeplinesti intotdeauna cerintele adresate de catre client.

Asadar, cele 12 sfaturi pe care le propun sunt:

1.    Creaza un continut usor de citit
2.    Foloseste paragrafe si propozitii scurte
3.    Cu cat mai simplu cu atat mai bine
4.    Treci direct la subiect
5.    Adauga hyperlink pentru sursele relevante
6.    Adauga capitole si subcapitole acolo unde sunt necesare
7.    Creaza titluri care sa atraga clientii
8.    Utilizeaza fraze de inceput care sa capteze atentia cititorului
9.    Adauga personalitate si emotie articolului
10.    Incearca sa nu folosesti diateza pasiva
11.    Foloseste un limbaj pozitiv
12.    Scrie intr-o maniera conversationala

Pare greu? Te-ai gandit la toate? Bun. Acum hai sa le luam pe rand!

1.    Creaza un continut usor de citit.

Studii realizate pe internet arata ca utilizatorii web nu mai citesc in intregime articole sau postari de pe bloguri. În schimb, ei scanează  articolul pentru a determina dacă elementul particular este de interes pentru ei. Știind acest lucru, adaugă sub-antete și foloseste liste cu marcatori pentru a ajuta la lizibilitate. Acest lucru va:

Asigura ca postarile tale pe blog sa fie mai interesante din punct de vedere vizual
Asigura claritatea privind informatia listata
Va pune accent pe punctele cele mai importante din articol.

De asemenea, sub-antete și listele cu marcatori pot spori atractivitatea continutului pentru reposting si share pe diferite retele de socializare. Nu in ultimul rand, foloseste text bold sau italic pentru e evidentia cele mai importante aspecte ale articolului tau. Foloseste aceasta tehnica din loc in loc si numai daca este cu adevarat necesar pentru a nu incarca vizual textul.

2.    Foloseste paragrafe si propozitii scurte.

Alternand frazele scurte cu cele lungi poti creste atractivitatea postarii tale de pe blog. Cu toate acestea, ar trebui sa eviti sa utilizezi fraze sau paragrafe prea lungi. Acestea pot deveni obositoare si il vor face pe cititor sa reia lecturarea lor. De asemenea, daca textul este foarte lung cititorii pot fi intimidati si vor evita citirea articolului. Pentru captarea atentiei, cel mai bine este sa ai un continut concis.

3.    Cu cat mai simplu cu atat mai bine.

Pentru claritate maxima articolele tale ar trebui sa se rezume la una sau doua idei. Acestea ar trebui exprimate intr-un mod concis si cat mai simplu pentru a fi pe deplin intelese de catre cititori. Concentrandu-te doar pe o anumita tema pentru fiecare postare te poti asigura ca intr-adevar  mesajul tau  ajunge la cititor si asigura o buna imagine a clientului tau in articolul postat.

In plus, evitarea cuvintelor greu de inteles si a limbajului nefamiliar pot ajuta la o mai buna intelegere a ideilor din cadrul articolului. Jargonul trebuie să fie evitat, în cele mai multe cazuri pentru a spori lizibilitatea pentru publicul tau țintă.

4.    Treci direct la subiect.

Studentii la Jurnalism sunt învățați să scrie articolele lor cu cele mai importante informații care apar în primul rând, urmate de informații mai puțin vitale și încheind cu conținut care poate fi tăiat pentru spațiu, dacă este necesar.
Această tehnică poate fi utilă în scrierea unei postari pe blog. Prin punerea celor mai importante informații în primele paragrafe, poți crește probabilitatea ca post-ul tau sa capteze interesul cititorului și sa fie citit în întregime.

5.    Adauga hyperlink pentru sursele relevante

Adaugarea in articol a unor link-uri relevante care iti sustin argumentele pot fi importante pentru cititor. Demonstreaza ca stii despre ce vorbesti si le ofera incredere sa citeasca mai departe post-ul. Daca poti adauga si link-uri catre site-ul clientului, cu atat mai bine. Evita, totusi folosirea prea multor link-uri pentru ca poate parea ca spammezi si va reduce increderea cititorului in articolul tau.

6.    Adauga capitole si subcapitole acolo unde sunt necesare

Impartirea articolului tau in capitole si sub-capitole il va face mai accesibil si mai usor de citit. Facand acest lucru, vei ajuta cititorul sa iti citeasca mult mai usor continutul. Aceasta structurare va face postarile mai atractive din punct de vedere vizual, va creste valoarea continutului si va mentine atentia cititorului.

7.    Creaza titluri care sa atraga clientii

Titlul este cel mai important element dintr-o postare. Ideal ar fi ca titlul sa fie atractiv si usor de retinut pentru cititor și ar trebui să includă unul sau două cuvinte cheie legate de subiectul postului. O tehnică eficientă pentru crearea unui titlu convingător este aceea de a utiliza formatul care începe cu un număr, la fel ca si cazul acestui articol:

10 retete pentru o supa de pui delicioasa
7 secrete pe care manichiurista ta nu vrea sa le stii
3 elemente ale unei copilarii fericite.

Crearea  unor titluri atractive poate creste numarul de vizualizari al articolului si poate oferi clientilor tai o vizibilitate mai buna in comunitatea online.

8.    Utilizeaza fraze de inceput care sa capteze atentia cititorului

Captarea atenției cititorului tau înca din primele câteva rânduri poate ajuta la pastrarea interesul lor în întreaga ta postare. Prin realizarea unui prim paragraf atrăgător și intrigant, iti poti creste sansele ca acest post sa devina viral și poti mari vizibilitatea clientului tau in online.

9.    Adauga personalitate si emotie articolului

Inainte de a scrie un articol pe blog pentru clientul tau este bine sa ai in vedere domeniul in care activeaza si site-urile pe care acesta poate fi publicat. Continutul medical sau legal, spre exemplu, trebuie scris intr-o maniera mai formala si profesionala decat articolele create pentru companiile care ofera servicii de retail sau cele care ofera servicii personale. Folosirea unui limbaj adecvat va creste reputatia clientului si te va ajuta sa obtii rezultatele dorite mai usor.

10.    Incearca sa nu folosesti diateza pasiva

Incearca sa eviti diateza pasiva pe cat posibil. Verbele active ofera vitalitate postarilor tale pe blog si creste nivelul de interes pentru cititori. Acest lucru va face ca articolul tau sa iasa in evidenta si sa ofere emotie.
Spre exemplu, in loc sa spui : „Cartea a fost cumpărată de mine” poti spune “Am cumpărat o carte.”

11.    Foloseste un limbaj pozitiv

Decat sa puna in evidenta aspectele negative ale industriei sau sa ale competitorilor, articolele de pe blog ar trebui sa prezinte o imagine pozitiva a produselor si serviciilor clientului tau si sa le promoveze in mod eficient.
Chiar si in articolele in care nu apare numele clientului tau, menținerea unei abordari pozitive ii poate aduce beneficii importante acestuia. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la evitarea disputelor cu alte companii care pot provoca probleme de relații publice pe termen lung.

12.    Scrie intr-o maniera conversationala

In functie de industrie si de tipul de articol necesar, poti obtine de multe ori rezultate mai bune prin implicarea intr-o conversatie cu publicul tinta. Adresarea directa catre cititor poate fi utila mai ales în crearea de articole corporative și promovarea produselor și serviciilor companiei intr-un mod atractiv și interactiv.

Pentru ca cifra 13 este cu ghinion pentru unii, ofer un Bonus :)

Daca vei tine cont de aceste 12 strategii, poti scrie articole pe blog care sa fie cat mai atragatoare si convingatoare si care sa aduca rezultele dorite clientului tau. Acestea te pot ajuta sa creezi un continut relevant si usor de citit pentru clientii tai si care ii va face sa iasa in evidenta in mediul online. Nu in ultimul rand, iti va  îmbunătăti propria reputație ca si creator de fresh content de top.

Citit 174538 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 10:29
Loreta Ioanovici

Blogerita de mai multi ani in online-ul romanesc, Loreta este experta noastra in continut text de calitate.

Articole din aceeasi categorie: « 8 pasi pentru a crea un eBook de success
Login pentru a posta comentarii

Ebook

Downloadeaza gratuit ebook-uri

Scriu pe blog

  • Fondator al platformei Fresh Content, Daniel are la activ mai multe proiecte bazate pe continut de calitate, printre care si CeSaVezi.ro.

  • Blogerita de mai multi ani in online-ul romanesc, Loreta este experta noastra in continut text de calitate.

  • Specializata in Business Management, Otilia ofera consultanta si sfaturi pentru dezvoltarea afacerilor online.